• Blog

/iDNES.CZ/ – Autofotka týdne: Z legendární vlnité dodávky Češi postavili výčep

Tvůrci jí pojmenovali Pivní mašina, za základ jim posloužila jedna z nejslavnějších dodávek vůbec. Citroën H vymodeloval geniální designér Flaminio Bertoni z vlnitého plechu, premiéru měl na pařížském autosalonu v roce 1947.

Praktická, jednoduchá a chytře vymyšlená dodávka se stala ikonou, byla nepřehlédnutelná ve francouzských filmech. Ve výrobě vydržela po nespočtu úprav až do roku 1981 a za tu dobu jich vzniklo téměř půl milionu. Původní provedení bylo dlouhé 4,3 metru, nejslabší varianty měly 35 koní a jely maximálně 88 kilometrů v hodině.

Tvář jí dali Flaminio Bertoni a André Lefèbvre, znáte je jako tvůrce jednoho z nejslavnějších aut všech dob, Fantomasova Citroënu DS. Inspiraci pro použití vlnitého plechu si vzali od letadla Junkers Ju 52.

Kus z roku 1976 posloužil Čechům k přestavbě na hvězdu městských slavnostní, pouličních party a dalších letních akcí. Mobilní autovýčepna si ze slavné dodávky ponechala téměř vše. Originální kola a autodoplňky z původního vozidla. Sedačky mají původní rám a nové čalounění.

Česko je proslulé svojí tradiční pivní kulturou. Od socialistických náleven jsme se hodně posunuli, a to ke stylovým restauracím a barům nabízejícím chutná piva z lokálních pivovarů. Chceme, aby Pivní mašina byla jedním z dalších projektů, které dodají k pití piva v Česku styl a eleganci,“ říká zakladatel projektu Ondřej Vácha.

Na čepu nabízí standardně dva druhy piv ve dvou frontách, celkem tedy čtyři pípy. Každá pípa může pojmout jeden druh piva. Výčepní systém zvládne za minutu vytočit až tři piva v jedné frontě. Když lidé stojí ve dvou frontách, z Pivní mašiny vyteče až 360 piv za hodinu.

Pivní výčepna je mobilní a kamkoli dojede,“ říká Ondřej Vácha. „Oproti jiným foodtruckům a beertruckům stojí obsluha venku a je v přímém kontaktu se zákazníkem,“ popisuje a dodává, že hlavním sortimentem mají být piva malých pivovarů. „Ceny pronájmu se pohybují kolem 25 tisíc na den, při vícedenních akcích je pak cena individuální,“ uzavírá.

Zdrojidnes.cz



© 2019 Pivní Mašina - všechna práva vyhrazena | Webdesign: WP4you.cz |